2020. március 31., kedd

Csomagmustra

Házi karanténomat töltöm épp, ami lehetőséget ad olyan mutatványok kivitelezésére, melyre egyébként nem lenne időm, vagy egyszerűen soha nem volt még kedvem bajlódni vele, mert akár egy teljes napot is elvesz az életemből. Nem azért írom így, mert annyira élvezem, de ha már nem mehetek sehova, még biciklizni se, legalább kezdjek valamit a rengő szabadidőmmel. A következőkben bemutatom, milyen felszereléssel, csomagokkal szoktam utazni, mikor kerékpárral nekivágok a világnak.



A két képen teljesen ugyanazok a dolgok vannak, semmi különbség, csupán az, hogy az elsőn szétpakolva, a másodikon útra készen. Jó, egy kis eltérés csak akad, én lemaradtam a kész fogatról! Talán lehet nagyítani a teljes "Tetris Challenge" stílusú képet is, de szép sorban, táskáról táskára átvizsgáljuk, mit viszek, illetve mit érdemes vinni egy utazásra.

Azt már most leszögezném, amit élménybeszámolók elején is elmondok mindig. Én nem azt mutatom meg hogyan kell túrázni, én csak azt tudom megmutatni, én hogyan túrázom, esetünkben miket viszek magammal. A felszerelés nem egyezik meg teljes mértékben a nyári, "Tour de Georgia" fedőnevű utamra vitt cuccokkal. Van amit legközelebb már semmiképp nem tartalmaz a csomag, netán túl sokat vittem belőle, de olyan is akad, amit legutóbb itthon hagytam. Nagyjából ennyi felszereléssel indulok el egy 4 napos túrának és ugyanez a mennyiség szerepelne egy 2 éves túrán is. Hajlamos vagyok túl sok szerszámmal, vízzel és élelemmel utazni. Talán ruházatban is kicsit el vagyok kényelmesedve. Mivel nincs rendes esőkabátom, szeretem ha van elég száraz ruha nálam esős napokon is. Igen, esőben is szoktam tekerni. A képeken látható dolgok közül, a pár napi kaja mennyiség nem szerepel, illetve a táskákban való ruha eloszlás út közben dől el. Teljes mértékben időjárás függő a ruházataim eloszlása. Az elülső, kisebb táskákban kevés ruházat kap helyet. Azt a pár darabot tárolom itt, melyekre szükségem lehet napközben, így nem kell mindig a nagy táskát lebontani, kikeresni belőle amire épp gyorsan szükségem lenne. Kezdjünk is bele. A részletesebb képeken jobban el tudom magyarázni, mit miért, illetve min szeretnék fejleszteni még.

Először is itt van kikockázva a fenti teljes kép egésze. Ezek kerülnek majd bele a táskákba, utánfutóra, biciklire. Most itt csak a "Tetris Challenge" képet daraboltam szét. Utána jön a táskára bontott változat szöveggel, leírással!









Kezdetnek legalsó nagy piros táskámmal indítok. Tartalma többnyire szerszámok, alkatrészek, "hálószoba", a napközben nem feltétlenül szükséges dolgok.


A táska, az első komolyabb kategóriás túrafelszerelésem. Lassan 5 éve, hogy megvásároltam, ez már látszik is rajta, nagyon sokat használom. 49 literes űrtartalommal rendelkezik. Pontos típusa: Ortlieb Rack Pack L". Most hogy belegondolok, ez a legdrágább kiegészítőm, nagyjából 60 euróért vettem. Ebben kap helyet két szerszámos láda, ezekről lejjebb lesz kipakolt kép! A sátram, hálózsákom, derékaljam (matracom). Ezen felül még a kis kemping ásóm, védelmi célokra, illetve "wc üreg" kialakításhoz. Itt utazik a hétköznapi (nem biciklis) patikám, a téli kamáslim(cipő huzat ha úgy tetszik), a téli biciklis kabátom. A sima patika néha kívül van a csomagok tetején, attól függően, napközben szükségem van-e rá. A tartalék drótperemes külső gumikat a nyári hazaérkezésem után sikerült lecserélnek kevláros külsőkre, amelyeket így kisebb helyen, a táskában tudok tárolni. Valamint van nálam 1-2 méter buzsér (bowdenház) darabokban, és egy kisebb piros táskában tartalék alkatrészek: egy pár féktest komplett szerelékkel, egy normális (értsd: nem megy szét pár szorítástól az anyaga) kombinált fogó, különféle (lyukacsos) lemezek, amiket rögzítésekhez tudnék használni. Itt bővítettem egy pár tartalék váltókarral, továbbá szoktam még vinni egy pár pedált is, de sajnos karácsonykor eltörtem, az amúgy már agyon használt pedáljaimat, így életbe lépett a tartalék. Majd lassan pótolom egy rendesebb újjal. Van itt még egy nagyobb csomag gyors kötegelő (gyorskötöző, kábelkötöző). Oldható, nem oldható, hosszabb, rövidebb változatban, szinte bármire használható! 

Amin idővel jó lenne változtatni az a sátor illetve a derékalj mérete. Ezek olcsó kategóriások, nagyon jók, de sok helyet fognak. A tömeg nálam nem igazán számít, +-1-2 kg, semmiség, inkább a rakodási felület, amin szívesen csökkentenék. Drágább ugyan, de vannak fele ekkorára csomagolható sátrak, de ami hamarabb lesz egy sima felfújható derékalj. Ugyan épp most lyukasztottam ki a jelenlegi, önfelfújódó matrac alját, tehát  a lyukadás közvetlen halálos döfés a levegővel "dolgozó" derékaljaknak, mégis egy simán csak felfújható változattal, a jelenlegi méret egyharmadára csökkenhetne ez az összetevő.

Jobb átláthatóságért, összegzem mit is tartalmaz (majd a legközelebbi úton) ez a táska:
  • sátor
  • hálózsák
  • derékalj
  • szerszámok/szerszámos ládák, tartalék alkatrészek/gumik, buzsérok
  • ásó
  • gyorskötöző
  • kamásli, téli kabát/téli nadrág

Felvetődhetett a kérdés, hogy ha nem itt tartom a tartalék küllőimet, akkor mégis hol? Nem azt írtam, hogy a szerszámok, alkatrészek többnyire itt vannak? Azokba a kis ládákba meg biztos hogy nem fér bele egy hosszú küllő!

Nem azért, hogy rejtegessek valamit, csupán leleményes helyfelhasználási célokkal, az utánfutó alsó 20 mm-es mélységű vagy magasságú nem kihasznált rakodó terét is használatba vettem. Szigetelő szalaggal vannak végig tekerve az alkatrészek, hogy talán így nem rozsdásodnak majd be, mivel elég sok vizet kapnak itt a kerekemről, ha esőben megyek. Kettő különböző keréktengely van itt, tengely anyákkal, kónuszokkal, továbbá 6 darab küllő és egy hosszú tengely, az utánfutó csukló részéhez. Így nem kell tartanom attól, hogy valamelyik is kiszúrná a táskámat és nem is szívesen használom őket. Ez már tényleg e nagyon vész tartalék, amihez nem szívesen nyúlok. Sajnos a küllőkből bővel használtam nyáron!

Ha már előjött az utánfutó, hátra kerül még a két fehér színű vizes kanna (szerintem butykos). Ez az útra kész biciklis képen látható.

Ehhez a kategóriához, pontosabban csomaghoz tartoznak még a szerszámos ládák, melyeket szintén teljesen kipakoltam.



A kisebb láda tartalma:
  • ragasztó + foltok
  • belső gumik (2 darab 26", 1 darab 16")
  • 4 darab plasztik gumileszedő
  • villáskulcsok: 13-14, 15-16
  • pumpa hosszabbító cső, szelep átalakító fejek
  • BearGrylls kombinált szerszám (fogó), nem eredeti, sajnos nem túl nagy a tűrőképessége, gyorsan kopik, de sok funkciója hasznos lehet, például, a toldalék csavarhúzó/imbusz fejek
Ez így jó ahogy van. Talán annyi, hogy a belsők számán lehet variálni, de ha megbízhatóak a külső gumik, ez a 2+1 darab a ragasztó szettel, sokáig elég kell legyen, persze bármikor szakadhat szelepnél is, vagy úgy, hogy ne lehessen ragasztani!





A fő "műhely". Sok szerszámmal járok, ezt én sem tagadom. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás. Inkább legyen nálam valami, mint ne., ki tudja mikor lesz rá szükségem. Nézzük milyen kincsekre lehet itt lelni. A kopottas téglatest alakú dobozban vannak a célszerszámok, melyek többnyire egy műveletre használhatóak, speciálisan, arra tervezve. A felsorolásban ezt követi majd minden egyéb. A kis csavarokat már nem pakoltam ki egyesével,úgy érzem, elég elképzelni, hogy például ott van 8 darab M5-ös anya.

A nagy műhely leltára:
  • A nagy ládán belüli kis doboz: monoblokk kihajtó szerszám, a kihajtó szerszámhoz egy menetes rögzítő szerszám, mellyel rögzíteni lehet, nem kell kézzel rátartani, racsni leszedő, univerzális küllőkulcs, első lámpa tartókonzol, 5-ös és 2-es imbuszkulcs, egyedi hátsó kerékanyák (utánfutó rögzítéshez), hajtómű lehúzó, láncbontó szerszám, apró méretű bicska, görbített küllő láncszereléshez
  • egy kis senfes kupányi gépzsír
  • alatta a másik senfes kupában tartalék csavarok igény szerint, ki miből használ legtöbbet (M5/M6 anyák + alátétek + csavarok 25-40 mm hosszban, lánc patent szem, hatókar csavarok, kábelvég csatlakozók, imbusz csavarok féktesthez és kulacstartóhoz, hátsó váltó kanálrugó)
  • Hiltiszalag több méter, lyukacsos lemezek (bármilyen)
  • szigetelő szalag legalább 1 tekercs
  • smirgli papír
  • fékpofák minimum 2 pár
  • hátsó váltó legalább két darabba szétszerelve az egyszerűbb tárolásért
  • bármilyen gépolaj
  • villáskulcsok: 16-17, 22-24
  • 1 darab sima menetes hátsó kerék tengely
  • 2 darab hosszú gumileszedő (plasztik)
  • buzsér vágó fogó (egyenesen, erősen vág)
  • 2 fékszajla, 2 váltószajla, 1 méter váltó buzsér
  • 1 pár vékonyabb munkás kesztyű (ajándékba kaptam Lengyelországban, azóta utazik velem, bár még soha nem használtam)
  • pár méternyi 2 eres dinamó vezeték
Én is tudom, ezen bőven lehetne szűkíteni. Mi a francnak visz valaki racsni leszedőt magával vagy monoblokk kihajtót?! Racsnit például már többször is szedtem le túra közben, mivel a küllőtöréseim egytől egyik a hátsó kerék racsni felőli oldalán voltak, s az újat csak az eltávolításával lehet befűzni. Monoblokk kihajtót, mondjuk még soha nem használtam utazás alatt, de így egyesével nem szokásom válogatni a szerszámokat. Vagy viszem mindet, vagy egyiket se!

Az utánfutóban levő alsó táska ezzel meg is telt.


Jöhetnek a kisebb táskák a biciklin. Az első keréken lévő jobb oldalt láthatjuk itt felül. Fontos szerepe van annak, hogy melyik oldalról beszélünk. Ha megállok, nekem úgy kényelmes ahogy többségében a jobbkezes embereknek, balos, óramutató járásával ellentétes irányban döntöm meg a kormányt, így a bal oldali táska esik kezemre, onnan tudok leszállás nélkül kivenni dolgokat kényelmesen. Ezért is kerül a bal oldalra a fényképezőgép, térkép, stb.. Egyenlőre viszont térjünk vissza a jobb oldalra. Már korábban említettem, a ruházatok pakolását az időjárás határozza meg. Ha melegnek ígérkezik a másnap, akkor a váltás hosszú nadrág, melegebb öltözetek mennek hátra a nagy táskákba, míg a könnyebb hozzáférésű kis táskákban kevés ruhadarabot hagyok. A jelenleg látottat talán még a törülközőmmel bővítem sokszor, mivel nem akarok mindent lepakolni ha napközben fürdőhelyet találok. Folyómentén, térképről láthatóan patakok, folyók keresztezte utakon a törülköző mindig itt van a gyors elérés érdekében. A napközbeni kaja amennyi ide fér, gyümölcsök általában itt vannak legfelül, továbbá a bal oldali iker táskában, bár oda csak egy két almányi hely marad. 
Na, de nézzük a jelenlegi tartalmat:
  • 2 szemüvegtartó doboz (egy éjjeli sárgás lencséjű és egy nappali sötét lencséjű szemüveget használok, általában egy a fejemen van, kivétel nagyobb eső, akkor mindkettő a táskában pihen)
  • vésztartalék láthatósági mellény (ebből több táskában is van 1-1)
  • láthatósági sárgában kis tornazsák (bevásárló zacskóként funkcionál)
  • vízálló teljes felületén fényvisszaverő láthatóság mellény
  • 1 csomag papír zsebkendő (WC papír helyett is zsebkendő van, könnyebb a tárolás, ez is előfordul több táskában is)
  • 1 hosszúnadrág, vékony (állítólag) vízlepergető anyagú, amit én tapasztalatból mondok, nem igaz, rögtön átázik
  • vízálló ponyva anyagú kis táska (iratoknak, telefonnak, anyaga olyan, akár a drága (persze kinek mi a drága) nagy táskámnak) 
  • kis helyigényű eső/szélkabát (ez is átázik, de szélfogónak nagyon jó)
  • 1 csősál, 1 pár karmelegítő (rövid ujjú felsőhöz hűvösebb reggelekre tökéletes)
  • 1 vékony rövidnadrág (többnyire fürdésre)
  • 1 rövid ujjú alá öltözet (a legelső technikai anyagú blúzom, amit már 6 éve használok, nyáron beújítok egy ugyanilyen újra, mert ez már bőven megszolgálta az árát, télen nyáron használom/használtam, Sensor Coolmax Fresh a pontos neve)
  • 1 pár rövid szárú zokni
  • 1 pár hosszú ujjú kesztyű
  • 1 fejkendő (ugyan melegben is ajánlják, de én csak hűvösebben szoktam felvenni)
  • 1 (jelenleg) üres, légmentesen lezárható fedelű kikirikis fém doboz (apróbb csemegének, kikiriki, mogyoró, mazsola)
  • 1 piros lámpa, lábszárra, karra erősíthető fel
  • 1 fényvisszaverő csuklópánt (nappal a táskán, sötétben a karomon)
Maga a táska idén tölti 3. születésnapját nálam. 100% vízhatlan, volt, amíg az egyiket egy szerb vámos, a másikat pedig én ki nem szúrtam. Talán ezért se kedvelem a vámosokat annyira. Szerencsére apró a lyuk, beragasztva nem feltűnő, de most már nem lehetne folyóban úsztatni a táskát szárazon. Márka, típus: Crosso Dry Small. Egyenként 15 liter térfogatú. Párban vásároltam, kb. 50 eurós áron. Jó vétel volt. Nem hiba csak észrevétel. Az akasztója alumínium, amire nem került semmi műanyag bevonat, így zöröghet, "csöröghet" a csomagtartóra akasztva. Én betekertem a csomagtartót a csatlakozási pontokon szigetelőszalaggal. Vékonyabb cső esetében, adnak hozzá 2-3 mm-es szilikon "betéteket", amiket ráragasztasz a csomagtartóra, így megfelelő vastagságú lesz a táskához és így a "fém a fémen" hang sem jön elő. Problémám nem volt velük, csak ajánlani tudom. Űrtartalomban van nagyobb változatban is, dupla ekkora (Crosso Dry Big), de az csak hátul használható, méretéből adódóan.

Baloldali első táska.
Bal oldali elülső táska. A könnyebb, gyorsabb elérésű dolgok tárháza, csekély mértékű éléskamra.
Felszerelés:
  • 1 tornazsák zacskókkal (van benne otthonról néhány zacskó és útközben ide gyűjtöm amit már nem használok, majd innen jön a többszöri felhasználás vagy "újrahasznosítás" szemeteszsákként)
  • 1 biciklis tavaszi hosszú ujjú "kabát" (a téli biciklis kabátom is olyan vékony, hogy kabátnak aligha nevezné bárki is rajtam kívül)
  • 1 "normális" láthatósági mellény (nem az XXL-es kukás mellény stílus, ez testhez álló, két oldali tépőzárral derékon, a hátán 3 ledes világítás, nagyobb fényvisszaverő elemmel, ebben szoktam futni is, mivel inkább éjszakánként, sötétben szeretek mondjuk úgy inkább kocogni, mert nem vagyok egy sebes futó) - sötét ruházat esetén, nappal, jó látási viszonyok mellett is rajtam van!
  • biciklis szél és vízálló (ez sem vízálló, Lidl-ben vásárolt ~5000 forint), saját zsebébe csomagolható kabát (ilyen átmeneti mindenes kabát, láthatósági zöld színben, kisebb fényvisszaverő elemekkel a karján, hátán)
  • technikai anyagú (Tesco márkás) hosszú ujjú alá öltözet (volt vagy 2000 forint, de nagyon bevált, egész télen csak ez van rajtam a téli bringás kabát alatt)
  • rövid ujjú póló szintén technikai anyagú, szinte már csak ilyeneket hordok magammal sportoláshoz, egyedül aludni van "normál" anyagú rövid ujjú a táskámban, jól látható, vibráló narancssárga, minél jobban próbálom mellőzni a fekete színt
  • utazó szótárak (angol, orosz) - az angol mindig nálam, a többi országoktól függ
  • csali pénztárca, nyomtatott játék pénzzel, lejárt bankkártyával (most az egyszer vittem, többet nem fogom, nem használtam - azt hittem majd ha veszélyesebb szituáció van, ezt kinn hagyom a bringámon és had vigyék, majd rögtön elmennek nagy örömmel, de végül nem próbáltam ki, nem kellett kipróbáljam és talán nem is lett volna célszerű ilyennel szórakozni)
  • az útvonalam vázlata nagyjából A4 méretben, laminálva (nagyon jó ötlet volt, máskor is alkalmazom, bár sok helyen eltért a tényleges haladásomtól, de ahol mutogatva beszélgettem, tehát kb. mindenhol, ott nagyon jól megértethettem magam ezzel, hogy honnan jöttem, nagyjából merre megyek, nagyon szerették a helyiek)
  • tolltartó, pár örökíróval, ceruzával
  • egy A5-ös méretű kemény fedelű füzet, ami naplóként funkcionált (ebbe írom mindig az aznapi történéseket, haladásomat dokumentálom időben, távolságban)
  • egy kis méretű zsebnotesz, a pénzügyek feljegyzésére, fontos telefonszámoknak, címeknek 
  • névjegykártyáim (képeslapok)
  • térkép (egyszerre csak az épp használatos országé, a többi a nagy narancssárga táska aljában várja sorát)
  • Magyarkanizsa reklám könyvek pár darab, a többi a nagyobb táskákban (kaptam egy rakás könyvecskét Kanizsáról, környékéről, amit azok kaptak meg tőlem, akikkel beszélgettem, akiktől meghívást kaptam bármire - voltak nálam reklám kulcstartók, hűtőmágnesek, kerámia érmék is)
  • fém bögre (köszönöm Nándi, reméljük sokáig útitársam marad, szép emlék, sok helyen tankoltam vele a forrásokból, kutakból)
  • 1 fényvisszaverő csuklópánt, ahogy az előző táskánál itt is szintén láthatósági szerepben, világosban a táskán, sötétben a karomon
  • 1 mici (baseball sapka) - (csak azért mert Capriolo felirat volt rajta, igazából egyszer se használtam, talán legközelebb nem is viszem magammal)
  • fényképezőgép (ami érthető okokból nincs a képen) + fényképezőgéptáska + memóriakártya olvasó adapter + adatkábel
  • "okos kártyák" (alapinformációval (nevem, hova megyek, bármit megeszek, szeretnék itt sátorozni ha szabad, stb..) ellátott, laminált, tenyérnyi, néha nagyobb lapok,  az érintett országok nyelvein, érthető fordítással)
  • erről a képről lemaradt, a kis kézi táska tartalma (benne volt a kis notesz, a csali pénztárca, szuvenírek, illetve ami a következő képen lesz, magyar + szerb útlevél, személyiratok, bankkártya, telefon)
A záram kulcsát, amin egy síp is van, meg pár kulcstartó, csak lehagytam!
Amit még ez a fekete vörös (vagy bordó?) táska rejt(ett), az a költőpénzem egy része. Az apró pénz annyira nem volt érdekes, mivel abból kevés van. A pénzemet 5 különböző helyre raktam szét, mindig csak az adott ország költőpénze volt itt kéznél, abból se mind. Az útlevelek is többnyire külön táskákban pihentek. Határ közelben, illetve ahol sűrűn igazoltattak, ott volt legalább az az útlevél itt elől kéznél, amelyikkel az országba léptem. 
... még mielőtt elfelejteném, igen, ez "a" telefonom. Az itthoni, az utazós, a munkába járós, "a" telefonom!


Haladjunk tovább hátra felé a biciklin. A háromszög váztáska a soros. Még 2013-ban vettem, az első Balaton kerülésemen, ami az első több napos biciklitúrám volt. Azóta volt már cserélve rajta tépőzár, cipzár, de úgy tűnik az utolsókat rugdossa, megérett a cserére. Nem túl nagy a tárhelye, nem is arra van kitalálva, hogy fél disznót ebbe pakoljam. Legtöbbször a képen látható felszerelés kiegészül még 1-2 csokival, így útközben, megállás nélkül hozzáférek. Ha esetleg hívást várok telefonon, ami otthon is ritka, nem hogy kerékpározás közben, akkor a telefonom is itt van, továbbá határátlépéseknél itt a személyigazolványom/útlevelem.
A táskába kerülő dolgok:
  • csavarhúzó, megfordítható szárral (lapos + kereszthornyú)
  • imbuszkulcs készlet - marokszerszám (tartalmaz csavarhúzót is, a velencei tónál kaptam 3 éve, állandó útitárs nem csak túrán, a boltig is)
  • "kanálgép" kempingező evőeszköz szett fém (kés, kanál + villa is volt eredetileg, de már új állja helyét, ezért is van kiegészítésként a két műanyag)
  • műanyag kanál + műanyag villa
  • 1 küllőkulcs
  • 1 örökíró
  • cukor, csoki, valami édesség mindig van benne
  • rágó
  • szőlőzsír (nyáron gyorsan kiszáradnak az ajkak, képes 1-2 nap alatt véresre "törni" a meleg + só + szél hatására)
  • zsebkendő, nem újdonság, említettem sok táskában előfordul
  • apró pénz 1-2 darab (bevásárló kocsihoz, többnyire minden országban passzol az 5 dináros, vagy ha gombelemmel működő lámpának kell lecsavarni a hátulját, általában pénzérmével a legkönnyebb)
  • végül de nem utolsó sorban az elefántom, amolyan kabala vagy talizmán, nem is tudom minek kellene nevezni (Köszönöm Niki! Azóta is járja velem a világot!)
Néha a legkisebb dolgoknak van a legnagyobb története. Ami biztos, itt szinte mindennek megvan a maga története, emlékezetes túra pillanata. Ó, ha ezek mesélni tudnának...

A soron következő táska, a bicikli hátsó csomagtartóján tölt be fontos szerepet. A legutóbbi nyári túra első napján vásároltam, mert rájöttem nem tudom majd hova rakni az élelmemet, főleg ha több napra kell készülni belőle. Meg jó, ha van valami gyors elérésű táska, amiből rögtön megállás után, leszállás nélkül is lehet pakolni. A háromszög táskám, illetve az imént említett nem vízálló sajnos. Ő kapta meg a legfontosabb dolgokat, a tartalék élelmek, konzervek, méz szállítási jogot. Itt kap még helyet egy csomag nedves törlőkendő, és egy kis kitűző, mi szerint "Csak úgy suhanok!".


A táska tartalma:

  • 1 bármire használható kis "tornazsák"
  • kajás doboz (kristály cukornak, vagy bármi kajának)
  • méz
  • konzerv ételek
  • tartalék sátorcölöpök (néha nappal esőben kifeszítettem egy festőponyvát ahhoz jött jól)
  • szemeteszsákok, 1-2 zacskó
  • 1 tartalék gumipók
  • 1 fényvisszaverő csuklópánt
  • biciklis kitűző
Oroszországban nagyon sokszor volt kitömve, az ott minden boltban kapható talán grillázzsal? Javítson ki nyugodtan, aki tudja ennek az édességnek a megnevezését. Valahogy én erről a "grillázs" dologról se igazán hallottam eddig, csak most "guglizgattam" rá az elnevezésre.



Ár érték arányban nagyon jó választás volt és nagyon rá is szoktam. Naponta több táblával is elfogyasztottam, amíg Oroszországban voltam. Más országokban már nem láttam a boltokban. Ez ilyen cukor masszával és/vagy mézzel összeragasztott rica (napraforgó) szemekből áll. Jó tömör, édes. Valaki erősítsen már meg benne, hogy is kéne ezt nevezzem. 5-6 táblákkal vettem egyszerre, nagy kedvenc lett nálam.

Erről a fekete csomagtartó táskáról még azt kell tudni, hogy oldalai lecipzározhatóak, vagyis lenyithatóak. Az így kapott két oldal rekesz is megpakolható, de teherbírásuk elenyésző. Más 1 kg is megterhelő neki. Többször is fel kellett varrjam, mert kezdett leszakadni, pedig csak 1-1 kenyér, vagy könnyebb dolgok voltak benne. A rázkódás viszont már a csekély súllyal is túl intenzíven kifejtette a varrásait. 4000-5000 forint körüli árat fizettem érte. Mint kis táska a csomagtartó tetejére, megfelel. Igazából meglepően nagyra lehet bővíteni a tároló kapacitását, jól kitömhető ~30x20x18 cm. Viszont az oldalra leereszthető táska részeit, csak fél kg terhelésig ajánlanám, na meg nem vízélló, bár kisebb esőknek ellenállt, csak a cipzároknál nedvesedett át. Konzerv, üvegek, csokik, nejlonos csomagolású termékek tárolására kiváló, azoknak nem árt a víz.

Megérkeztünk az utolsó nagy narancssárga táskámhoz. Egy kínai Naturehike nevezetű márka, 60 literes Camel Bag típusa. Olcsóbb mint a piros Ortlieb és talán még jobbnak is tartom a záró megoldását, ami ugyan nem teljes hosszában van, de egy plusz tépőzár is összeszorítja a táska nyitható oldalait az összegörgetésen kívül. Anyaga ugyan gyorsan elkoszolódik, nem marad meg a szép színe, ha fémhez súrlódik útközben, így az enyém olyan, mintha állandóan piszkos lenne, de kopásállósága, vízállósága tökéletesen megegyezik a drágább táskákkal. 35 euróért vásároltam. Nem mindig a legdrágább dolog a legjobb is egyben.

A nyitható/lezárható része egy-egy, bő tenyérnyi távval a táska széleitől kezdődik, legfelül kezdetként egy széles, erős tépőzárral.



Két külön képre bontottam az ebben lévő felszerelést, mert egyszerűen rengeteg dolog van itt. Ha nem tudnám, hogy ezt mind beleraktam a táskába, most a kép kedvéért is és úgy pakoltam ki, így talán minden belekerült ami egy túrán is, szerintem el se hinném, hogy ez mind belefért és még hely is maradt, például két sárgadinnyének.
Első felvonás, a ruhák. Mivel a táska hatalmas, egybefüggő térrel rendelkezik, kisebb táskákban szortíroztam a ruhákat, illetve a felszerelés egyéb részeit is, így például egy zokniért, nem kell áttúrni folyamatosan egy 60 literes teret. Szeretem ha mindennek van külön helye, bár spórolhatnék talán fél-egy kilogrammot is, ha a "rekeszként" funkcionáló külön táskákat nem használnám. Ha csak úgy belepakolnék egyesével mindent, zoknit, blúzt, nadrágot, poharat, batrikat, gázpalackot, gyújtókat, stb., szerintem csak nehezíteném az életemet, de ismétlem magamat, mindenki csinálja úgy ahogy ő szeretné.
Nézzük hát mit tartalmaz a ruha szekció:
  • 2 darab "segéd" táska (a kesztyűk alatt)
  • 1 pár téli sport kesztyű (pár hónapja fejlesztettem, a képen látható már egy teljesen vízhatlan típus), 1 pár egyszerű pamut kesztyű
  • 1 mikroszálas törölköző (gyorsan szárad, kis helyen elfér, kiterített mérete 175x110 cm, csomagolt mérete ∅10x17 cm)
  • 2 hosszú szárú zokni (sízoknik, olcsó fajták)
  • 3 rövid szárú (akár boka) zokni
  • 2 alsógatya (plusz az egy ami rajtam van)
  • 1 csősál (Sepsiszentgyörgyön kaptam, bejön a jól látható sárga színe, azóta ez az első számú téli kellék)
  • 1 sapka
  • 1 nadrágszíj
  • 1 alá öltözet hosszú nadrág (a korábbi Tesco-s felső rész párja, lásd feljebb, az egyik első kerék táskánál)
  • 1 pár lábmelegítő (rövidnadrághoz végül is toldalék a hűvös napokra, kb. 15-5 fok között használom)
  • 1 pár karmelegítő, szintén a hűvös időkre, rövid felsőhöz, vagy egy plusz rétegként hosszú felső alá
  • 2 technikai anyagú rövid ujjú
  • 1 vékony rövidnadrág
  • 1 rugalmas anyagú majica (Lidlben vásárolt, nagyon jól nyúlik, sűrű, meleg szövésű, (trikó))
  • 1 tartalék láthatósági mellény
  • 1 váltás biciklis rövidnadrág
  • 1 biciklis téli hosszú nadrág (nem használtam még ilyen "nyári" túrákon, 0-5 fok köröl szoktam beüzemelni)
  • 1 koponyás vékony csősál
  • 1 símaszk
  • 1 sisakvédő vízálló huzat
Párnázott biciklis nadrágban szoktam tekerni (szövött anyaggal vagy géllel bélelt). Ezt elméletileg úgy tervezik, tervezték, hogy gatyát már nem kell hordjon vele az ember, csak simán ez a nadrág. Mikor az első ilyen ruhadarabomat vettem, kipróbáltam gatyával, majd gatya nélkül is. Meg lehet kövezni érte, de én gatyával használom. Azok se zavarnak akik gatya nélkül hordják, de nekem így vált be. Egyszerűen ha nincs már rajtam ami összeszedje az izzadságot, nagyon izzadós vagyok, akkor azért dörgöl ki, mert rám tapad. Sokan mondják, hogy azért dörgöli ki mert húz vele alsógatyát. Én mégis a gatyás párti vagyok, nekem jó ha van valami ami összeszedi az izzadságot és így nem dörgöl ki a nadrág. Lehetne ezen vitatkozni, de én teljesen elfogadom azt, hogy vagyunk akik gatyával, vagyunk aki gatya nélkül használják ezeket a nadrágokat.

Végül elérkeztünk az utolsó, ilyen táskás kipakolós képhez. A nagy narancs táskát ott hagytam a kép kedvéért, hisz még mindig az ebben fellelhető cuccokról lesz szó. Ha még nem írtam le világosan, ebbe a táskába kerül még sokszor plusz kaja, vagy olyan felszerelés, melyet nem használok feltétlenül napközben.


Baloldalon, a felső sarokban ismét a kis "segéd" táskák is láthatóak, továbbá ott középtájon az a zebrának álcázott fekete fogantyús táska is. Külön kölün táskák vannak úgy mint: konyha, füdöszoba, szépítkezés, zacskós "kaják"(leves, zabkása), technikai felszerelés. Minden felé van csoki, zsebkendő, ahogy már láthattuk, olvashattuk. Viszont itt van a nagyobb raktár. Itt van általában egy 100-as csomag zsebkendő és folyamatosan innen kerül át kisebb csomagokban a többi helyre. Ahogy hasonlóan a csokival is, de az épp nem használatos térképek, meg a nagyobb rakás ajándék/reklámtárgy tárolása is itt folyik.

A táska tartalma:
  • 100-as csomag papír zsebkendő
  • 1 konyharuha
  • zacskósleves minimum 2 darab egyszerre "raktáron"
  • zabkása (mondhatnánk milyen egészséges, magvakkal, ilyen olyan vitaminnal, viszont én azért eszem, mert szeretem az ízét, általában cukor mentesek, ezét is én felspékeltem legalább 1 evőkanál cukorral minden alkalommal, volt hogy kockacukor is volt mellette a táskában)
  • 1 literes kemping főző edény
  • 1 kis serpenyő, a főző edényre passzol fedőként is
  • 3 dl-es kis fém bögre
  • 1/2 literes műanyag tároló doboz, tetővel
  • 1 mosogatószivacs
  • 1 vagy 2 kemping gázpalack
  • 1 mini gátrózsa a palackra
  • 2 öngyújtó
  • 1 műanyag étel tároló/hordozó 450 ml (legtöbbször kristálycukor tárolásra)
  • 1 üveg eurókrém
  • hűtőmágnesek, reklámérmék, reklám könyvek
  • térképek
  • Rainlegs, vízálló combvédő, eső ellen, fényvisszaverő anyagból
  • 2 literes ivózsák (vizes szatyor)
  • 1 plusz tekercs szigetelőszalag
  • 1 tekercs széles vásznas ragasztószalag (Duct Tape; Američki Trake; és még számtalan néven futhat) - ha nézted a klasszikus MacGyver sorozatot, tudhatod, ez mindenre jó, olyasmi mint a gyorskötegelő, csak jobb (vagy mint a viccben, ha nem kell valami mozogjon akkor ez a ragasztószalag  a megoldás, ha mozognia kell, akkor meg a WD-40, mondjuk azt nem hordok magammal, még csak otthon se tartok)
  • 1 elsősegélycsomag, amit inkább nem pakoltam még ki, mindenki tudja milyen alapvető elsősegély felszerelést tartalmazhat, ragtapaszok, fáslik, nyomókötések....
  • 1 alkoholos fertőtlenítő spray
  • 1 doboz láz- és fájdalom csillapító (meg nem használtam, csak azért fogy, mert szoktam osztogatni, ha épp valaki rászorul)
  • 1 levél széntabletta (számomra hatástalannak bizonyult hasmenés ellen)
  • 1 csomag zsebkendő (milyen meglepő)
  • 1 kis kézi tükör
  • mini varró készlet + extra tekercs cérna
  • 1 mini szappan (egyszer valakitől kaptam, nem használom/használtam még soha ugyan, de hátha jól jön még egyszer valahol)
  • 1 doboz óvszer (nem csak rendeltetésszerű használatra, akár garantáltan vízhatlan csomagolásként is, nyúlásából kifolyólag, szinte bármire)
  • 1 körömcsipesz + 1 kis fém csipesz (akár pincetta, szemöldök igazításra, tüskök, szilánkok eltávolítására, sajnos utóbbira erdős, felfedezősdinél sűrűn akad példa, kézen, lábon, van hogy fejen is)
  • legalább 1 tubus pillanatragasztó
  • 1 borotva (a szakáll nem is, de a bajusz kicsit zavaró, így egy kis hideg vízzel a bajuszt pár naponta le szoktam vágni)
  • 1 kis üveg parfüm (hátha nem zavarnak ki a boltokból, bár nem panaszkodtak még sosem a szagomra)
  • 1 dezodor stift (Nem izzadásgátló! Hatalmas a különbség! - parasztosabban a "hónalj kenyőke" nevet is elfogadom)
  • fogkrém + fogkefe
  • 1 apró kiszerelésű sampon
  • 1 doboz fültisztító pálcika
  • 1-2 hagyományos, egyszerű grafit ceruza, 1 örökíró 
  • 1 összehajtható napelem USB kimenettel
  • 2 power bank (hordozható töltő; külső akkumulátor)
  • igény szerint USB (töltő) kábelek lámpákhoz, akkutöltő egységekhez
  • 1 batri (elem) töltő
  • 1 fényképezőgép akku töltő + tartozéka (csak) konnektorba dugható tápegység
  • 1 USB tápellátású laptop lámpa
  • 1 konnektor USB csonk
  • 4-5 tölthető batri (igény szerinti mennyiség)
  • 1 fejlámpa
  • 1 spirál biciklizár
Rögtön a végére ugrok a zárhoz. Biciklizár mindig van nálam, de nagyon ritkán használom, szinte felesleges felszerelés. Amikor használom, az is csak úgy néz ki, hogy lezárom a kerekemet, eltolás ellen, de ugyanúgy marad minden táska a biciklin, csak az irataim, fényképezőgép, esetleg napelem  (ha épp kívül van) jön velem be a boltokba.
Zacskós levesből, zabkásából legtöbbször este volt 1-2 fogyasztva, hogy minden napra jusson valami meleg, "főtt" étel. Persze felturbózva a leves sóval, a zabkása cukorral.
Az elsősegélycsomagot szerencsére, talán Ljubljanában használtam utoljára, mikor az orrom előtt gázoltak el egy bringást, lassan 4 éve.
A körömcsipesz ukrán "szuvenír". Történetét a "Kerékpárral a Kaukázuson át" írásokban meg lehet keresni.
Amin mindenképp fejleszteni akarok, több tölthető elemet vinni a fejlámpához. Esténként azt használtam a sátorban. A fényképezőgéphez beszerzek majd egy USB csatlakozású töltőt, ezzel teljesen függetlenné válok a konnektoroktól és egy jobb batritöltőre is szükség lesz.
Ami a hosszú utamon még nálam volt, az egy hajnyíró gép, viszont itt is felütötte a fejét a konnektor hiány. Összesen 2 alkalommal használtam, tehát szinte felesleges volt vinni, bár legalább kicsit rendezettebb volt így a kinézetem. Már kinéztem egy nem túl drága 6000 forintos szakáll és hajnyírót, amibe tudok tenni tölthető AAA batrikat, így a borotva otthon maradhat és legalább hetente egyszer tudok magamon "igazítani". Talán ez túlzás, de szerintem egy, a körülményekhez képest rendezett arc, nagyobb megértést sugároz az ismeretlen emberek felé. Talán könnyebben bizalmukba fogadnak, segítenek. Persze, meg lehet sajnálni a nagy szakállú, bozontos hajú utazót is, ez is csupán az én látásmódom, véleményem. Ahány ház, annyi szokás, de itt most inkább legyen az, hogy "Ahány ember, annyi szokás!". 

Ezzel pedig, végére is ért a pakolás. Igazából ilyen szinten, még soha nem volt elemezve, felsorolva, átnézve a felszerelésem. Amennyiben kérdés, észrevétel, tanács, bármi megfordult a fejedben ezzel az egésszel kapcsolatban, ne tartsd magadban, hozzászólásban, üzenetben, bárhogy, szívesen meghallgatom, elolvasom, válaszolok rá!

Nem, nem maradt ki semmi, ami a kirakós képen szerepelt, csak van, ami nem a táskákba került. A következő képeken látható a teljes felpakolt fogat. Itt-ott észrevehetőek, hogy ami táskán kívül maradt, annak hol a helye. Úgy mint: lámpák, kulacsok, pumpák, vizes "kannák" (akkor is butykos), gumipókok,, papucs, festő ponyva (takaró ponyva, vékony, olcsó, pár száz dinár, 3x2 méteres).

A teljes fogat, tokkal-vonóval, nagyjából 100 kilogramm. Ebbe bele tartozik 13 liter víz és 2-3 napra elegendő élelem is!







6 megjegyzés:

  1. Huhh! Ezt még elolvasni is hosszú volt, hát még cipelni milyen nehéz lehet! Örülök, hogy ilyen részletes beszámolót írtál, ez nagyon tanulságos. Olvasás közben felmerült bennem pár gondolat nagyon sok gondolat, de nem írom le mind, csak amit nem értek, vagy ami hasznos lehet neked. Így is eléggé hosszú lesz. �� Nem is fér be egy hozzászólásba. Kérlek, ne vedd kötözködésnek, inkább csak együtt gondolkodásnak!
    1. Úgy általában rengeteg olyan szerszámot és alkatrészt látok, amire nekem útközben (több 10e km alatt) még soha nem volt szükségem.
    2. Nem írtál a szuper kutyariasztó csengődről!
    3. Ha már ennyire nem számít a súly és a méret, akkor azt hiszem, érdemes lenne az utánfutóhoz ugyanolyan méretű kereket használnod, mint a biciklin. Ugye, ez a "Tour de Georgia"-n jól jött volna. De egyébként is, kevesebb tartalék alkatrész kell ugyanolyan méretű kerekekhez.
    4. A képeidet nézegetve, már sokszor felmerült bennem, hogy miért is hordasz az utánfutó mellett még első táskákat is? Oké, hogy sok rengeteg a cuccod, de az utánfutón még elférne. Nem lenne ott optimálisabb helye?
    5. „kis kemping ásóm, védelmi célokra, illetve "wc üreg" kialakításhoz” -erre a célra én tőrt használok. Bár tény, hogy védelemre kicsit kevésbé alkalmas, mint az ásó, de egy bringatúrán általában jobban használható, amolyan „jó, ha van nálam” cucc.
    6. „vannak fele ekkorára csomagolható sátrak” -nekem is hasonló sátram van, de én méretcsökkentés helyett most pont az ellentettjén gondolkodom. Egy popup sátrat szeretnék venni. Ezzel elég sok időt takarítanék meg esténként. Amikor pedig esőben kell sátrat állítani, akkor nagyon jó lehet. De ez még csak elmélet, nem próbáltam.
    7. „foltok” -a nagy foltokat te használod valamire? Én mindig csak a kicsiket használom, így nagyot már nem is viszek. Bár mióta rendes (defektvédős) külsőm van, azóta alig kell foltoznom.
    8. „villáskulcsok” -15-ös kulcsot én is viszek egy vékonyat, ez ugye sok mindenhez jó. Ezen kívül egy kis állítható kulcsot viszek. Ez eddig még mindig elég volt.
    9. „1 csomag papír zsebkendő. WC papír helyett is zsebkendő van” -én konyhai papírtörlőt használok ilyen célokra. Univerzálisan, sok mindenre jó és nagy előny, hogy 1-2 tekercset is lehet venni.
    10. „csali pénztárca, nyomtatott játék pénzzel, lejárt bankkártyával” -ha olyan helyre megyek, akkor én is használom, bár szerencsére még élesben nem volt rá szükség. Én igazi pénzt rakok bele, de keveset. Nem azért tartom, hogy ellopják, hanem ha ki akarnak rabolni, akkor legyen mit odaadnom. Hátha megelégszenek vele.
    11. „az útvonalam vázlata nagyjából A4 méretben” -ezt még soha nem próbáltam, de nagyon jó ötletnek tartom, már rég ki akartam próbálni! A következő nagy túrán én is megcsinálom.
    12. A sok vizet értem, de nem gondoltál még vízszűrő-víztisztító készülékre? Elég sok súlyt megspórolhatnál és „üzembiztosabb” lenne a vízellátásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, hogy csak most válaszolok. Valahogy, eddig nem figyeltem, hogy itt érkeztek hozzászólások, egész a mai napig. :D

      Próbálok sorban válaszolni a kérdésekre.
      1. A sok szerszám. Egyszer történt meg velem az, hogy nem vittem szerszámokat, rögtön problémám akadt. Azóta szerszám nélkül sehova. Az meg, hogy még monoblokkhoz is van nálam szerszám, hol ott arra tényleg még sose volt szükség, azzal "magyaráznám", hogy ezeket mind egy ládában tartom. :D Egyszerűen nem akarom kiválogatni, hogy mikor mikre lehet szükségem, inkább viszek mindent.
      2. Nem, nem írtam a csengőről, pedig tényleg elég hasznos dolog.
      3. Azért nincs ugyanakkora kerék a futóban, mert egyszerűen nem tudnám itthon megcsinálni neki a helyet. :D Nincsenek szerszámaim hozzá. (pl. nincs hegesztőm-ami elég lényeges lenne hozzá, reszelőim, stb.) Az meg , hogy elviszem valakihez. Majd megcsinálja nekem, azért nem jó, mert közben agyalnék, hogy mit, hova, változtatnék az elgondoláson "gyártás közben", és így az egész folyamat elhúzódna. Talán egy egész napra vagy többre, mivel nyersanyagot se tudok a sarki boltban beszerezni, főleg ha valami különlegesebb kellene.
      4. Első táskák. Hihetetlen, de amíg nem próbáltam ki az első kerékre pakolni, én sem tudtam, hogy sokkal jobb lesz a tömeg eloszlás. Szokni kell ugyan, de ha mindent hátra pakolsz, bármennyire is hozzászoksz, kicsit rángatni fog, főleg nagy sebességnél, lejtőkön, hirtelen kanyaroknál. Viszont ha elől is vannak csomagok, sokkal jobb a bringa irányíthatósága. Nem tudsz ugyan hirtelen kanyarodni, ahogy előtte, de valahogy stabilabb az egész. Illetve még az első kerék fékhatását is növeli.
      7. A foltokat kaptam, hogy vigyek nagyokat is, hátha kell valahova, címszóval, egyébként én is csak a kicsiket használtam. Itt már a következő szövegrészletre is jön válasz. A külső gumik. CST Salvo külsőkkel mentem, amelyekből egy szettet 1 defekttel összesen, 46 000 km-t használtam, tehát nálam ő az abszolút király. A tartalék külsők úgy kerültek képbe, hogy kedves barátom nem engedett el nélkülük, mivel induláskor már 20 vagy 30 ezer km-felett jártak a biciklimen lévő külső gumik. Hazaérkezésem után, viszont váltottam egy nagyobb bordázatú, téli/nyári, minden évszakra szóló Schwalbe Marathon GT365 nevezetű terepgumira. Lassabb mint a CST, mivel nagyok a bordái, de kényelmesebb és télen se csúszik (annyira).
      12. Sok víz. Lehet erre már adtam választ "fészbukon". Gondolkodtam már vízszűrőben is. Mivel valami rendeset vennék, amikor vennék, az elég drága lenne, ezért nincs még. Ha épp nem találok esti táborhely közelében bármilyen vízlelő forrást, jó ha több vizem maradt, így van tisztálkodásra is, meg főzésre, na meg este is sokat iszok, így egyenlőre mart az, hogy inkább viszem magammal, addig se lustulok el! :D

      A másik szövegrészre is mindjárt válaszolok! ;) ...meg bekapcsolom itt is az értesítéseket a hozzászólásokhoz, hogy ne egy hónap után vegyem észre! :D :D :D

      Törlés
  2. Amiket hiányolok:
    1. Szódabikarbóna. Remekül szagtalanít, pillanatragasztó hatását nagyon erősíti, jól tisztít. "hónalj kenyőke" is egyben. 😊
    2. Használt belső gumi. Rengeteg mindenre használom, akár hosszában vagy keresztben, kis darabokra felvágva. Kötözéshez, rögzítéshez. Olcsó, minden bringásnál korlátlan mennyiségben megtalálható.
    3. Régóta figyelem, hogy nem használsz okostelefont. Gondolom, ennek van valami speciális oka, ha a nyilvánvaló előnyök ellenére (navigáció, szótár, zseblámpa, napló, fényképező, olcsó kapcsolattartási lehetőség, információk az internetről…) ennyire kerülöd az okostelefont.
    4. „Egyszerűen, ha nincs már rajtam, ami összeszedje az izzadságot, nagyon izzadós vagyok, akkor azért dörgöl ki, mert rám tapad” -Én ezért (is) hordok mindig magamnál egy kis üveg tiszta disznózsírt. Nagyon érzékenyek az összeérő combjaim a kidörzsölődésre. Sok mindent kipróbáltam (kencéket, gyógyszereket), de legjobban a disznózsír vált be -tudom ajánlani.

    Még annyit, hogy én ugyan alacsony költségvetéssel túrázom, de meggyőződésem, hogy néhány dologra érdemes költeni. Például a strapabíró alkatrészekre, leginkább kerekekre. Egyrészt, hosszabb távon behozza az árát, mert lényegesen tovább tart, másrészt a túra élményét nagyban emeli, ha nem kell (annyit) szerelgetni út közben. Én a lámpákra és a kerekekre költöttem sokat. Bár egy komoly kerékhez képest nem sok. A két kerekem kábé 50e forint volt, viszont kábé 50e km-t el is mentek, bár a gumik nem bírtak ennyit. A terhelés nálam is valami hasonló lehet, mint nálad.
    Még a külső gumit tartom nagyon fontosnak. Amióta Schwalbe Marathont használok, azóta alig (10-15e km-enként) van defektem. Kábé ennyit el is megy, mire nagyon elkopik. Az igaz, hogy nehéz, de ennek ellenére én úgy gondolom, hogy megéri. Tartalék külsőt sem kell így hordanom magammal, mert nagyon erős a gumi. Egy külső javító készletet azért viszek magammal, a biztonság kedvéért. Próbáltam más márkájú defektvédős gumikat is, de azok messze nem voltak ennyire jók, még az állítólag csúcskategóriás (és elég drága) Continental sem. Nem olcsó gumik, de ha azt nézem, hogy mennyit el lehet vele menni, akkor szerintem megéri. Ráadásul én még újonnan nem vettem, mert eddig mindig tudtam (alig)használtat venni viszonylag olcsón. Ezt nagyon tudom ajánlani.

    Tamás, nagyon tetszenek a túráid és örülök neki, hogy ilyen részletesen írsz. Jó olvasni az írásaid, sokat tanulok belőlük és nagy élményt adnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Valahogy erre a szódabikarbónás dologra nem is gondoltam eddig, de azt hiszem, legközelebb már lesz a csomagban!
      2. Végső esetben beáldoznék egy tartalék belsőt, ha csak az segíthetne, de tényleg, bárhova felköthetnék csak úgy a táska tetejére is pár szakadt, használt belsőt!
      3. Igazából nincs különösebb, speciális oka, hogy nem használok okos telefont. Talán épp az az oka, hogy ne legyen annyira egyszerű?! :D Nem tudom. Valahogy ez az utazási élmény nem lenne meg, ha ingyen wifi-t keresgetnék a városokban. Ha nem kérdezném meg kézzel-lábbal, hogy melyik úton kell tovább menjek, hanem simán megnézném egy offline google térképen. Bár hozzá kell tennem, egy offline teljesen internetmentes google térkép néha tényleg jó lenne, mert akkor földutakon is át tudnék vágni, úgy, hogy közben legalább 1 km-en belülre be tudjam lőni a pontos helyemet. Ki tudja, lehet egyszer már viszek magammal. Úgy érzem, épp eleget vagyok a technikához kötve mikor nem túrázom. Valahogy majd meg oldom a problémákat ahogy tudom. Kapcsolattartás. Na igen, kávézók, benzinkutak, ingyen wifi biztos lenne sok helyen. Viszont az se jó, ha túl sokat tudnak rólam az otthoniak utazás közben. Ezért se részletezek semmit, mikor életjelet adok magamról. Elég ha pár naponta tudják, hogy kb. merre járok. Felesleges lenne aggódjanak ők is, ha mondjuk látnák, hogy 10 órája mozdulatlan vagyok, vagy 2 nap elteltével visszaértem ugyanabba a városba, vajon mi lehet a baj. Én még ezt a kétnaponta jelzek egy városnevet, hogy lássák megvagyok még, ezt is kitolnám legalább 4 napos időközökre. Persze, majd megtudom ha lesz gyerekem, meg minden, de néha jobb a boldog tudatlanság. Több 1000 km-ről úgy se tudnának tenni semmit, ha problémám akad. Talán ennyit az okos telefonról. Otthon se használok. Van laptopom, ha internetezni akarok, a szobámból tudok. Ha meg épp nem vagyok a házban, vagy egyáltalán otthon, akkor meg simán nem internetezek. :D
      4. Ajánlottak már vazelint is, de azt se próbáltam még ki, mivel nekem így bevált az öltözködés, hogy alsógatya és arra a biciklis nadrág. Bár ez is megszívlelendő tanács, lehet tesztelem majd!

      Egyenlőre mindig inkább az utazásra költöttem, de belátom én is, van amiből bizony jobb a drágábbat, vagy a legdrágábbat megvenni, mert sokkal hosszabb élettartama lesz, és nekem se kell vele annyit foglalkozni.

      Igyekeztem mindenre választ adni. Ha valami kimaradt, jelezd nyugodtan, nem haragszom én semmiért. Ha mindenről ugyanúgy gondolkodnánk, nem emberek, hanem klónok lennénk! ;) Nagyon szívesen olvasok más nézőpontokat, tanácsokat, meglátásokat.
      Még egyszer bocsi, hogy csak most vettem észre! Ez is az okostelefon hiányt mutatja. :D Most már értesítések bekapcsolva, ha van még kérdésed, megjegyzésed várom!

      Törlés
    2. Még az okostelefonhoz annyit: Murphy törvénye - „ami elromolhat, az el is romlik”. Valahogy elég bizalmatlan vagyok vele kapcsolatban. Sok funkció igen, cserébe például otthon maradhatna az összes papírtérkép, a napló, fényképezőgép, ... ,de valahogy nálam mindig ott lobog a szemem előtt, hogy egyszer csak megadja magát és akkor mindennek oda. Legtöbbször, jobban bízok a régi, jól bevált dolgokban, de persze én is haladok a korral, csak talán lassabban mint a kortársaim! :DDD

      Törlés
  3. Köszi a válszt, Tamás!
    Remélem, egyszer tekerünk együtt egy túrán és bővebben is ki tudjuk tárgyalni egymás csomagolási és túrázási szokásait.

    VálaszTörlés